Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

Als huiseigenaar wil je er het liefst voor zorgen dat je milieuvriendelijk en duurzaam omgaat met stroom en gas. In veel landen in Europa wordt daarom fors geïnvesteerd om consumenten aan te moedigen duurzame oplossingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen.

In Nederland is dat echter nog steeds niet heel aantrekkelijk. Voor particulieren zijn er wel enkele belastingvoordelen te behalen, maar er is geen landelijke subsidieregeling getroffen. Ook dit jaar is er op dat gebied niets verandert. Welke voordelen krijg je dan wel als particulier, bijvoorbeeld als je zonnepanelen wilt installeren?

Btw-teruggaaf op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een zuinige en efficiënte manier om stroom op te wekken, zonder dat daarbij het milieu belast wordt. Er is echter één nadeel: de aanschafprijs van panelen is nog steeds vrij hoog. De overheid heeft er daarom voor gekozen om btw-teruggave mogelijk te maken voor het gehele aankoop- en installatiebedrag. Dat komt er in de praktijk op neer dat je als particulier 21% minder betaalt voor een zonnepanelen systeem, als je er inderdaad voor kiest om een btw-teruggaaf aan te vragen. Voor de wet ben je dan namelijk ondernemer geworden, die stroom levert. Dat is dus een aantrekkelijke stimulans, die de kosten flink kan drukken.

Lokale subsidies op zonnepanelen

Hoewel er voor particulieren geen landelijke subsidie beschikbaar is dit jaar, zijn er op gemeentelijk niveau soms wel mogelijkheden. De regelingen zijn heel uiteenlopend. Soms kun je makkelijker leningen krijgen als je van plan bent te investeren in duurzame oplossingen; ook heb je kans dat je een bijdrage krijgt voor dit soort plannen van jouw gemeente of provincie.

Om te bekijken welke subsidie jij kunt krijgen op zonnepanelen, moet je informeren bij de gemeente en/of provincie waarin je woont. Wellicht kun je profiteren van een aantrekkelijke gemeentelijke regeling. Daarmee kunnen de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen een stuk later uitvallen. Bekijk ook deze website van de overheid: www.energiesubsidiewijzer.nl voor informatie over actuele lokale subsidies.

Wat kosten zonnepanelen met/zonder subsidie?

Kom vrijblijvend in contact met lokale zonnepaneel installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.