Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

In Nederland zijn voor particulieren niet erg veel subsidies en regelingen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. In plaats daarvan richt de overheid zich voornamelijk op de zakelijke gebruiker. De redenering is dat hier veel winst te behalen is voor het milieu. Als bedrijf kan het dan ook zeker aantrekkelijk zijn om over te stappen op duurzame vormen van energie. Ook dit jaar zijn er enkele subsidies die de overstap financieel aantrekkelijker maken: zo kun je extra aftrek krijgen op de inkomstenbelasting of de vennootbelasting (MIA, KIA en VAMIL regelingen). Ook de SDE+-subsidie, die geldt voor grote projecten, is de moeite van het bekijken waard.

De klimaatdoelen halen

De Nederlandse overheid heeft de wereldwijde klimaatdoelstellingen ondertekend. Dat betekent dat in 2020 meer dan 15% van de energie die verbruikt wordt in het land, van duurzame aard moet zijn. Mede met het oog op die doelstelling worden ondernemers gestimuleerd om de overstap te maken naar meer duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Zakelijke subsidies zijn zo vormgegeven, dat je als bedrijf extra fiscale aftrek kunt krijgen. Dat betekent dat ze alleen interessant zijn als je als bedrijf winst maakt. Is dat het geval, dan kunnen de regelingen vrij aantrekkelijk zijn.

Terugverdienen van de kosten

Ondanks de subsidies blijft het aanschaffen van zonnepanelen natuurlijk een flinke investering. Maar door de ontwikkelingen van de technologie en dalende prijzen is het tegenwoordig mogelijk om deze investering al terug te verdienen binnen enkele jaren. Afhankelijk van het verbruik en de hoeveelheid panelen kan je soms al binnen 5 jaar de hele investering terugverdienen. Daarna maak je winst, want je bespaart een hoop energieverbruik met zonnepanelen. In speciale gevallen, bijvoorbeeld als je een groot project gaat starten of als je asbestsanering uit laat voeren, zijn er nog enkele andere regelingen waar je als bedrijf extra van kunt profiteren.

Wat kosten zonnepanelen met/zonder subsidie?

Kom vrijblijvend in contact met lokale zonnepaneel installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.