Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

Zonnepanelen zijn een prima manier om de kosten van het energieverbruik te drukken. Als ze eenmaal zijn geïnstalleerd, zal je al snel merken dat de energierekening een stuk lager uitvalt. Natuurlijk werken zonnepanelen voornamelijk goed als de zon schijnt. ’s Nachts, of als het een mistige winterdag is, zijn de opbrengsten vrijwel nihil. Maar op een heldere zomerdag is de hoeveelheid energie die je met de panelen opwekt wellicht weer te groot om te verbruiken met jouw huishouden. Die extra stroom kun je dan weer verkopen aan het energienet – en hiervoor krijg je ook een vergoeding. Dit maakt zonnepanelen nog aantrekkelijker en wordt salderen genoemd. De afrekening geschied apart op jouw energienota.

Tekort of overschot aan stroom

Stroom kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk opwekken, in zodanige mate dat het hele huishouden er op kan draaien. Met een handvol panelen kom je vaak al een heel eind. Maar het is een stuk lastiger om stroom op te slaan. Daarom wordt er vaak voor gekozen om overtollige stroom naar het energienet te leiden. Tegelijkertijd kun je met slecht weer energie van het net afnemen. Aan het einde van het jaar wordt de rekening als het ware verheven en krijg je een bepaald bedrag terug of betaal je de gebruikte energie.

Wat is de terugleververgoeding?

Afhankelijk van de hoeveelheid energie die je ‘teveel’ hebt geleverd, krijg je een vergoeding. Die ligt vrij laag: tussen de €0,04 euro en €0,07 euro per kWh. Toch kan dit een leuke besparing opleveren aan het einde van het jaar. Daarbij kun je denken aan enkele honderden euro’s.

De salderingsregeling ligt echter onder vuur: de overheid dreigt de regeling af te schaffen en het leveren van energie op het net minder aantrekkelijk te maken voor particulieren. Tot 2020 zal de huidige regeling echter in stand gehouden worden, en kan je gebruik maken van deze aantrekkelijke regeling.