Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

Als je zonnepanelen laat plaatsen, wordt je in feite een kleine ondernemer. Je levert namelijk stroom af – de stroom die je zelf niet gebruikt wordt geleverd aan het openbare net. Op dagen dat de zon niet schijnt, verbruik je juist weer meer energie dan je zelf opwekt. Voor de stroom die je over hebt, krijg je betaald. Dit is in feite een product dat je levert aan het energiebedrijf. Onderaan de streep wordt berekend of je meer energie hebt geleverd, of juist meer hebt afgenomen. Dit heet salderen. Uiteindelijk krijg je een vergoeding voor de hoeveelheid geleverde energie. Hoe hoog die uitvalt, is per geval verschillend, en is compleet afhankelijk van de opgewekte stroom en het verbruik in je huishouden.

Wat telt mee voor de saldering?

De salderingsgrens, de hoeveelheid energie die je van het energiebedrijf terugkrijgt, is voor iedereen anders. Dat maakt de rekensom ook steeds weer anders. Afhankelijk van hoeveel je afneemt en hoeveel energie je levert, kan het zijn dat je aan het einde van het jaar bijbetaalt of juist een bepaald bedrag overhoudt, dat door het energiebedrijf betaalt wordt. Of je hier geld aan kunt verdienen, hangt dus af van de hoeveelheid panelen en het verbruik in je huishouden, voornamelijk ’s nachts of op donkere dagen.

Salderen in de toekomst

Het salderen is een mooie regeling, die ervoor zorgt dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk zijn – zeker als je niet zoveel stroom verbruikt. Er zijn vanuit de overheid echter plannen om het opwekken van stroom minder aantrekkelijk te maken voor particulieren. De regeling zal in de toekomst versoberd worden of zelfs geheel afgeschaft worden. Inmiddels is echter wel toegezegd dat de salderingsregeling zoals hij nu bestaat, voort zal blijven bestaan tot 2020. Daarmee zijn bezitters van zonnepanelen zeker van deze besparing, die kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Wat kosten zonnepanelen met/zonder subsidie?

Kom vrijblijvend in contact met lokale zonnepaneel installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.