Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

De zon is een onuitputtelijke bron van schone energie. Het lijkt dan ook voor de hand liggend om zonnepanelen te laten installeren. Zeker nu in de laatste jaren de technologie zo verbeterd is dat je de kosten er binnen enkele jaren uit kunt hebben, is het een investering die het overwegen waard is. De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen echter niet erg actief. Wat zijn precies de regelingen in 2016, en waar kun je op rekenen als je overweegt om milieuvriendelijke panelen aan te schaffen?

Geen subsidie voor particulieren

In Nederland is – in tegenstelling overigens tot de meeste andere landen in Europa – er geen landelijke subsidieregeling als het aankomt op het aanschaffen van zonnepanelen. Voor particulieren is het dan ook niet erg aantrekkelijk om deze investering te doen, want de kosten van panelen zijn nog steeds vrij hoog. Overigens kun je als particulier wel de BTW die je betaalt voor apparatuur en installatie terugvragen. Ook zijn er in sommige gemeentes duurzaamheidsleningen, die verstrekt worden om het mogelijk te maken duurzame investeringen te doen – zoals bijvoorbeeld in de aanleg van zonnepanelen om stroomverbruik en uitstoot te verminderen.

Zakelijke subsidies blijven bestaan

Anders dan voor particulieren stimuleert de overheid wel de overstap naar zonne-energie voor bedrijven en organisaties. Er wordt ook in 2016 weer redelijk wat geld gestoken in het duurzamer maken van energievretende en vervuilende industrieën. Verschillende regelingen die beogen het milieu te verbeteren, maken het dan ook mogelijk voor bedrijven om zonnepanelen te laten installeren tegen verlaagde kosten, of te financieren door middel van aantrekkelijke leningen. Deze subsidies zullen hoogstwaarschijnlijk de komende jaren ook nog gehandhaafd worden. Daarmee wordt toch een eerste stap gezet richting duurzaamheid en zuinige omgang met het Nederlandse milieu. Zie pagina: voor bedrijven en SDE+ regeling.