Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

Zoals in veel landen moet er in Nederland de komende jaren flink aan de weg getimmerd worden met betrekking tot het verbruik van energie. Vooral de verhouding tussen gewone stroom en duurzame stroom moet drastisch verbeteren, want daarin loopt Nederland enorm achter op andere landen in Europa en de wereld. Een van de manieren waarop mensen worden gestimuleerd om te investeren in duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen, is door een subsidie op zonnepanelen. Voor particulieren is die nog niet heel aantrekkelijk, maar er zijn wel enkele regelingen waar je gebruik van kunt maken. In deze tekst lees je meer over de leningen die je kunt aanvragen als je zonnepanelen wilt installeren.

De Energiebespaarlening

Een van de grote problemen met energiebesparende apparaten, zoals zonnepanelen, is dat de aanschafprijs behoorlijk hoog ligt. Als de apparaten eenmaal in gebruik zijn, kunnen ze vaak juist zorgen voor een besparing – maar voor veel mensen is die initiële investering te hoog. Daarom heeft de overheid het mogelijk gemaakt om een Energiebespaarlening af te sluiten. Vanwege de lage rente is die erg aantrekkelijk voor particulieren. De lening wordt verstrekt door het Nationaal Energiebespaarfonds, die meer dan €300 miljoen euro beschikbaar heeft om uit te lenen, en kan voor verschillende zaken worden aangevraagd. Meer informatie over deze groene lening: www.energiebespaarlening.nl/particulieren/

Wanneer kom je in aanmerking voor de lening?

Als particulier kom je alleen in aanmerking voor de lening als je een bestaande woning hebt. De lening is minimaal €2500 euro en maximaal €25000, en moet worden afgelost in 7 tot 15 jaar. De aantrekkelijke rente (ongeveer 3%) maakt het mogelijk om slim te investeren, en zonnepanelen te kopen die je op de lange termijn veel geld kunnen besparen. Dit kan dus zeker de moeite waard zijn, als je van plan bent een energiebesparende maatregel te realiseren in je woning. Op die manier wordt overigens ook de bouw- en installatiesector gestimuleerd.