Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

De afgelopen jaren wordt het steeds belangrijker gevonden dat we met zijn allen minder vervuilen, en minder fossiele brandstoffen opmaken. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een prima manier om op een duurzame en betrouwbare manier energie op te wekken. Zelfs in ons kikkerlandje kun je met panelen gemakkelijk een huishouden van stroom voorzien, want met 14 panelen kun je al zo een 3500 kWh per jaar opwekken. Zonnepanelen zijn dus niet alleen voor de inwoners van Frankrijk interessant. De overheid stimuleert de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor particulieren mondjesmaat. Zo is er anders dan voor bedrijven geen landelijke subsidie voor particulieren. Wel kun je de panelen BTW-vrij aanschaffen en laten plaatsen. Hoe werkt dat precies – en hoeveel bespaar je daarmee op de aanschaf?

Ontheffing voor zonnepanelen aanvragen

Op alle producten en diensten betaal je doorgaans BTW. Deze belasting wordt geïnd bovenop het betaalbedrag. Om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren, heeft de overheid bepaald dat er op zonnepanelen geen BTW geheven hoeft te worden. Eigenlijk is dit een beslissing van de Europese Hoge Gerechtshof geweest. Ook de installatie van zonnepanelen valt onder deze regeling. Dat betekent dat je na de aanschaf en plaatsing van de panelen, recht hebt op teruggave van 21% van de gemaakte kosten. Als eigenaar van zonnepanelen ben je voor de wet namelijk een kleine ondernemer. Je doet dus aangifte van BTW – en hebt recht op teruggave van die BTW voor de aanschaf van de panelen.

Wel of geen aangifte doen?

Het doen van aangifte kan je dus flink wat geld besparen. Sommige mensen zien er echter tegenop om ieder kwartaal btw-aangifte te doen – iets dat je in principe geacht wordt te doen als eigenaar van zonnepanelen. Daarvoor kun je echter vrijstelling vragen na het eerste kalenderjaar. Zo heb je wel het voordeel van de btw-teruggaaf, maar hoef je niet ieder kwartaal aan de slag met ingewikkelde formulieren. Een andere (maar minder populaire) optie is om een bedrijfje in te huren dat jouw aangifte voor je doet. Dit kost echter wel geld; let dus op de kosten die je hiermee maakt waardoor het rendement van je investering dus lager wordt.

Wat kosten zonnepanelen met/zonder subsidie?

Kom vrijblijvend in contact met lokale zonnepaneel installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.

Bron: www.belastingdienst.nl