Actuele informatie?
Kijk voor de meest actuele informatie over de subsidieregelingen in 2018 op deze website: Subsidie zonnepanelen 2018

Als je overweegt over te stappen op schone energie, zijn er enkele opties. Als particulier kun je de verwarming van de woning aanpakken, door de cv-ketel te vervangen voor zuinigere modellen (bijvoorbeeld een HRe-ketel). Maar je kunt ook kiezen om zelf stroom op te gaan wekken door middel van zonnepanelen. Die technologie wordt steeds efficiƫnter, waardoor dit een steeds aantrekkelijker alternatief aan het worden is. In Nederland is deze optie nog niet zo erg populair, onder andere wegens de hoge kosten. Is het trouwens mogelijk om subsidie aan te vragen als je zonnepanelen wilt afschaffen, als particulier of als bedrijf?

Voor particulieren geen subsidie

Helaas is er op dit moment in Nederland geen mogelijkheid om subsidie aan te vragen, als je als particulier overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. De aanvraag gaat via het eLoket van de RVO als er een subsidie beschikbaar zou zijn. En anders dan in andere Europese landen wordt de aanschaf van zonnepanelen alleen ondersteunt door een lager btw-tarief. Dat betekent dat je over de aanschaf en de installatie 21% BTW terug kunt vragen. Op verdere landelijke subsidies heb je echter geen recht. Wel kun je in sommige gemeentes een goedkope lening krijgen: een zogenaamde duurzaamheidslening. Het geleende bedrag kan dan gebruikt worden om er zonnepanelen mee te kopen.

Voor bedrijven wel subsidie

Als bedrijf zijnde wilt de overheid wel bijspringen als je van plan bent over te stappen op een meer milieubewuste manier om stroom te gebruiken. De SDE+ subsidie kun je aanvragen op het moment dat je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. De overheid vraagt je dan om een haalbaarheidsstudie te maken, waarin de exploitatie en het rendement van het project berekent wordt. Op basis daarvan kan de subsidie toegekend worden. Voor meer informatie over dit onderwerp, en ook over andere subsidies waar je eventueel recht op hebt als bedrijf, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Ga naar SDE+ regeling.

Wat kosten zonnepanelen met/zonder subsidie?

Kom vrijblijvend in contact met lokale zonnepaneel installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden. Door vervolgens het aanbod naast elkaar te leggen maak je een betere keuze en kun je besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Offertes vergelijken is gratis en vrijblijvend.